Siebe de Haan

SiebSiebe de Haan is een Friese plattelandsjongen die droomde van een baan als straaljagerpiloot. Uiteindelijk bleek zijn echte passie te liggen in het goed laten functioneren van bedrijven.

Siebe werd accountant bij een groot kantoor, daar leerde hij snel en veel. Ook hoe het volgens hem niet zou moeten – het gaat meestal over cijfers en over de korte termijn en niet over mensen en over de toekomst. Siebe: ‘Heeft jouw accountant je gevraagd wat je wilt over 20 jaar?’ Daarom begon hij op zijn 35e zijn eigen bedrijf, volgens zijn eigen waarden. Het bedrijf groeide als kool, maar hij deed geen concessies aan zijn belangrijkste waarde: een klant kost nooit te veel tijd.

Tijdens een korte periode bij de Bijenkorf, net na zijn diensttijd, leerde Siebe de kracht van het familiebedrijf kennen. Bij familiebedrijven gaat het vooral over de lange termijn en over mensen. Hij raakte hierdoor gefascineerd en tien jaar geleden besloot hij zich professioneel te specialiseren in familieopvolging.

Bij het Opvolgingshuys begeleidt Siebe de afscheidnemende DGA. Hij houdt spiegels voor, hij is een praatpaal en een boksbal. Excelsheets neemt hij nooit mee naar een gesprek. Familieopvolging is volgens hem namelijk geen technisch huzarenstukje. ‘Wrijving binnen het bedrijf heeft direct zijn weerslag op de familie en vice versa. Tegen de DGA zeg ik altijd: als jij ieder jaar met je familie op vakantie gaat, dan is het ons doel dat je dat ook na de overname in goede harmonie doet.’